Delirious | Lustwarande 2019 | Oude Warande

Bijgewerkt op 2022-07-27 om 23:40:03 door Harrie

Home » kunst » Delirious, LW 2019 » Pagina 2

NB De pagina over Delirious bestaat uit 4 delen. Dit is deel 2.

Siobhán Hapaska

Siobhán Hapaska, Sunflower (2013-2019), Lustwarande Delirious
Siobhán Hapaska
Sunflower (2013-2019)

Over en vooral ván Siobhán Hapaska (Ierland) vind je veel op de gave site van Kerlin Gallery in Dublin.

Op de homepage van de galerie in Dublin komt een grote foto van Sunflower in de Oude Warande letterlijk voorbij, op je scherm. (Op de pagina ‘Artists’ viel m’n oog overigens meteen ook op Callum Innes en Sean Scully.)

Ga je naar de pagina over Siobhán Hapaska, dan kom je vanzelf terecht bij werk van haar: installaties, video’s, sculptuur. Verder ook publicaties, een bio en komende en voorbije exposities. Aanrader!

Siobhán Hapaska op Wikipedia: Engels- en Duitstalig

— – –

Lena Henke

Lena Henke, 2017-2019, Las Pozas, Delirious
Lena Henke, Las Pozas (2017-2019)

De site van Lena Henke (Duitsland) ligt soms plat. Er staat een kopie op archive.org, maar die werkt ook niet soepel.

Op Schirn.de vind je een beschrijving en beelden van haar installatie SCHREI MICH NICHT AN, KRIE­GER! uit 2017. (Kopie)

Lena Henke in de Wikipedia: Duitstalig, Engelstalig en Arabisch [gecheckt: 2021-01-03].

— – –

Camille Henrot

Camille Henrot, Dropping the Ball (2016), Delirious, Lustwarande
Camille Henrot
Dropping the Ball (2016)

Op de website van Camille Henrot (Frankrijk) staan ruim 60 slideshows met haar werk.

[Naschrift, 2021-12-08] Er is iets met haar site – hij lijkt wel foetsie. Van de gearchiveerde versie die de WayBack Machine levert, functioneren sommige slideshows nog wel.

In Metropolis M schrijft Nanda Janssen: Camille Henrot krijgt carte blanche in Palais de Tokyo, over de expo Days are Dogs die Henrot verzorgde in Palais de Tokyo, in 2017. Met ook werk van David Horvitz, Maria Loboda, Nancy Lupo, Samara Scott, Avery Singer en Jacob Bromberg (Kopie van het artikel/interview op archive.org)

Camille Henrot en de macht van het grote geld, door Hans den Hartog Jager, NRC, 2017-11-30. “De grote solo-expositie van Camille Henrot in Parijs weerspiegelt de invloed van geldschieters in de kunst. Van die macht moet de Nederlandse kunstwereld nog doordrongen raken,” is het thema van het artikel van Den Hartog Jager. (Kopie op archive.org)

Op Wikipedia: Camille Henrot

— – –

Nicholas Hlobo

Nicholas Hlobo, Isithanga (2019) Lustwarande Delirious, Tilburg
Nicholas Hlobo, Isithanga (2019)

De site van museum Zeitz MOCAA in Kaapstad heeft een pagina over Nicholas Hlobo (Zuid-Afrika), met een link naar een fraaie serie foto’s van Iimpundulu Zonke Ziyandilandela.

Op YouTube staat de video Nicholas Hlobo’s Post-Apartheid Sculpture Art [24 minuten], over Nicholas Hlobo en zijn werk.

Op Wikipedia heeft Nicholas Hlobo een Engelse, een Spaanse en een Italiaanse pagina. [gecheckt op 2021-01-19]

— – –

Saskia Noor van Imhoff

Saskia Noor van Imhoff #+30.00 (2017) Lustwarande-2019
Saskia Noor van Imhoff
#+30.00 (2017)

Werk van Saskia Noor van Imhoff (Nederland) vind je bij Grimm Gallery (Amsterdam). Zie onder meer hun pdf over Van Imhoff op de expo Unseen, Amsterdam, 20/22 september 2019.

De bovengenoemde pdf blijkt foetsie, maar op archive.org vind je een te downloaden kopie.

Wikipedia: Saskia Noor van Imhoff

Rudi Fuchs over Saskia Noor van Imhof

Aan het licht, De Groene, 3 mei 2017
Over haar werk in 2017 in galerie Fons Welters in Amsterdam [kopie hier]

Als spinrag, De Groene, 9 juni 2021
“Wortelhout, een kronkel van neon, struikwortel, wortelklont, plywood en walnoten – het werk van Saskia Noor van Imhoff komt uit de aarde. Uit de geurend vochtige grond vol geheimen.” [kopie hier]

— – –

Sven ’t Jolle

Sven 't Jolle 2019 Out of touch (Boze brievenbussen) Lustwarande
Sven ’t Jolle
Out of touch (2019)
(Boze brievenbussen)

Kijk voor een mooie serie foto’s van werk van Sven ’t Jolle (België) bij galerie Laurent Godin (Parijs). Met cv / bio.

Idem bij PLUS-ONE Gallery in Antwerpen.

In het S.M.A.K in Gent exposeerde ’t Jolle werk over vluchtelingen “zonder papieren” (2006). Sans-papiers.

Tom van den Oetelaar / Omroep Brabant licht op YouTube (van Google) de Boze brievenbussen kort toe.

Sven ’t Jolle: pek en veren voor de bankiers, door han Soete in Solidair (van de PVDA), 17 januari 2017. Over zijn tentoonstelling The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction, Sven ’t Jolle in WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst, 2016/’17

Wikipedia heeft over Sven ’t Jolle nog geen artikel [2021-01-19]. Jammer. ’t Jolle maakt geëngageerd, pakkend en humoristisch werk.

— – –

Sonia Kacem

Sonia Kacem, Digging Soft Walls (2019), Lustwarande Delirious
Sonia Kacem
Digging Soft Walls (2019)

Op de site van galerie T293 in Rome een fraaie slideshow van werk van Sonia Kacem (Zwitserland) (kopie op archive.org).

Ook bij Galerie Gregor Staiger (Zürich) werk van Sonia Kacem (archive.org). En bij Frieze een artikel over haar: Make, move, dispose, repeat (2014). (archive.org)

Wikipedia heeft alleen nog een artikel over Sonia Kacem in het Frans [2020-08-11].

— – –

Esther Kläs

Esther Kläs, Estar (2019) Delirious Lustwarande, Oude Warande
Esther Kläs, Estar (2019)
Delirious – Lustwarande

Bij haar galerie Xavier Hufkens heeft Esther Kläs (Duitsland) een mooie pagina over HORIZONTE. Zo heette daar haar 2e expo, in 2018. De tekst van Mark Kremer is verhelderend. Het getoonde werk van Kläs vind ik poëtisch.

Delirious – mijn favoriet is Kläs

Op vrijdag 14 juni, dus nog voor de opening van Delirious en zonder ‘het boekje’ (dat bleek een handzame mini-catalogus) en ook nog eens onzeker wat betreft de lichtgroene tegels met nummers, struinde ik alvast een beetje door de Warande. Ik ‘herkende’ het meteen! Poëtisch! ‘Estar’ van Esther Kläs – zie de foto.

Peter van den Besselaar (die met het leuke blog met elke dag een foto van iets in, uit of van Tilburg) wordt op Tilburgers.nl (2019-08-18) aangehaald met zijn vermoeden: Veel Tilburgers zullen zeggen: Goh, een plenkske.
Nou ja, zeg! ;-)

Op 16 februari 2021 was in de Wikipedia nog geen pagina gewijd aan Esther Kläs.

— – –

Sarah Lucas

Sarah Lucas, Kevin or Florian, Lustwarande 2019 Delirious
Sarah Lucas, Kevin (2013), Lustwarande 2019

Werk en bio van Sarah Lucas (Verenigd Koninkrijk) op de site van Gladstone Gallery.

Museumtijdschrift had dit voorjaar een nieuwsbericht over Lustwarande ’19. Kort, en niet bijster boeiend, maar wel met een bijzonder leuke foto van een ‘courgette’ van Sarah Lucas met daarachter een kip op een pik. (Inmiddels is de hele pagina (museumtijdschrift.nl/…/…-19-delirious/) verdwenen.) Nee, een raar plaatje was het niet, kippen zijn immers gek op pikken. Half juli zag ik de pikkip plots niet meer. Ze was verwijderd! De pik ook. Gelukkig voor zowel pik- als kipliefhebbers staat er (niet geheel toevallig) een kopie op archive.org. Leve de WayBack Machine!

Meer over Kevin & Florian (2013) op Sculpture in the City. Uit de toelichting: “Florian and Kevin are monumental sculptures of marrows, cast in both bronze and concrete. The marrow has appeared multiple times in Lucas’s art, as symbol of growth, fecundity and the English pastoral tradition.”

Bij Sadie Coles HQ vind je een pdf [674 KiB] met 2 gave foto’s van zowel Kevin als Florian, beide courgettes (of marrows) uitgevoerd in brons. De toelichting vermeldt ook de locaties van de apart tentoongestelde ‘gevallen’ en tevens de betonnen exemplaren. (Kopie op archive.org)

Nog meer over Lucas

Sarah Lucas: A Young British Artist grows up and speaks out, door Christina Patterson in The Independent, 2012-12-20 (Kopie op archive.org)

The Guardian van 2011-05-27: The Saturday interview: Sarah Lucas, door Aida Edemariam.

In The Scotsman van 2014-02-09: Interview: Sarah Lucas on her shocking artwork. Sarah Lucas explains to Susan Mansfield why size matters when it comes to her shocking artwork – and why she’s happy to go out on a limb. Over Lucas’ expo in Tramway in Glasgow, 2014. (Laadt de pagina niet, ga dan naar de kopie op archive.org.)

Interview with Sarah Lucas by Marta Gnyp for Zoo Magazine #44, June 2014 (Kopie op archive.org)

Op de site van Sadie Coles HQ staat een enorme lijst van tentoonstellingen van Sarah Lucas (pdf, 236 KiB) (Kopie op archive.org)

Sarah Lucas op Wikipedia: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Koreaans, Nederlands, Russisch, Spaans.

Nieuws over Sarah Lucas ‘na Delirious’

[2020-02-16] In Utrecht is bij het Centraal Museum een “metersgrote gouden courgette met de naam Kevin op een sokkel gezet.” Het bericht in de Utrechtse Internet Courant vermeldt verder: “Het kunstwerk is gemaakt door de Engelse Sarah Lucas en staat symbool voor groei en vruchtbaarheid.”

[2020-02-20] Een tros borsten op een stoel: persifleert Sarah Lucas de mannelijke lust of is er meer aan de hand? – door Stefan Kuiper in de Volkskrant van donderdag 20 februari 2020 [als je geen abo hebt maar wel pech, dan bots je op een betaalmuur]. (P.S. Dat probleem is opgelost op 18 september 2020.)
In het Centraal Museum in Utrecht loopt Kuiper rond op de expositie Moesman: surrealisme en de seksen. Zijn artikel concentreert zich op Titti Doris (2017) van Sarah Lucas.

— – –

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | Delirious 1 van 4 | Delirious 2 van 4 | Delirious 3 van 4 | Delirious 4 van 4 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | dagboek | validator

Plaats een reactie

acht + 9 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.