Home » dagboek » Week 37-2021

Week 37-2021 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-11-10 om 00:09:29 door Harrie

13 – 19 september 2021

Week 37-2021 met bomen, slagbomen, treinen, egels en Kees van Kooten. Muziek van Brötzmann en Leigh.

Brötzmann / Leigh – Sparrow Nights (2018)

 ♯ ♯ ♬♯ ♬ ♬

Maandag 13 september 2021

Jarigen en treinen

Eergisteren was M. jarig, gisteren H. en vandaag zou Linus Baken jarig zijn geweest wanneer hij nog geleefd had. “In de wereld” (dat licht ik nog toe, zoals gewoonlijk binnen onafzienbare tijd) heette hij Nico. Maar Annie (ons moeder 2.0) vond ‘Niek’ hipper.

Onderweg naar de Oude Warande voor een zoektocht naar een stel bomen met, dacht ik ten onrechte, een soort tonderzwammen, moest ik wachten voor de slagbomen van de spoorwegovergang. Ik had makkelijk door kunnen lopen, maar zag dat er een goederentrein naderde.

Trainspotting

Daar ben ik altijd voor in, dus hup, inzoomen, en proberen er iets van te maken. Want het barst er van de palen en de kuthekken en surveillancecamera’s, en bovendien staan er de gewone palen van de portalen (waaraan de bovenleidingen zijn opgehangen). Zo dus:

boXpress.de 193 538, goederentrein, Brabantroute, Zwartvenseweg
Loc: “boXpress.de 193 538”, met goederenwagons
Brabantroute, Zwartvenseweg, 2021-09-13

Op Flickr.com vind je mooiere exemplaren van de boXpress.de, bijvoorbeeld deze shuttle met een boXpress.de, geschoten door treinspotter Ruud van den Breevaart.

Truste & dikke dinges!

Dinsdag 14 september 2021

Bomen & bossen

Een dagboek uit een of ander bos, dat moet regelmatig over bossen gaan. Weest gerust, ik ben pas krek begonnen.

Een derde van alle boomsoorten is ernstig bedreigd, inclusief de iconische baobab uit Madagascar, door Erik van Zwam, Trouw 14 september 2021. [kopie]

Massaal sterven in alle stilte boomsoorten over de hele wereld uit. Een ecologische ramp en een drama voor de biodiversiteit”

Het is het zoveelste deprimerende artikel over de bomen en de bossen op de aardkloot. Wat me vaak opvalt in dit soort berichtgeving zijn de verwijzingen naar reservaten als de redding voor bomen, maar ook voor bedreigde andere dieren.

Dat de bevolking die al eeuwen de betreffende gebieden bewoont, de beste hoeders zijn van wouden en dieren, lees je in de burgerlijke pers zelden. Dat de westerse en Chinese multinationals met hun zaagmachines en pijpleidingen uit die gebieden zouden moeten opzouten, lees je ook al nergens, behalve in sporadische onderzoeksjournalistiek door bijvoorbeeld De Groene Amsterdammer, de NRC en Investico.

Kolonialisme

Nee, het (neo)kolonialisme zal en moet doorgaan, het rijke Westen en ook de “Volksrepubliek” China kunnen niet zonder de vooral in Afrika geroofde grondstoffen. Daar moeten Juist ‘natuurreservaten’ komen, volgens een club als het WNF (WWF), met bewapende hufters die de inheemse bevolking uit hun gebieden verdrijven, dat is de oplossing! (Nee, het is de asfaltsnelweg naar de ondergang van alles en iedereen.)

Mycorrhiza

Ook gelezen: Suzanne Simard, wetenschapster en woordvoerster van oude bomen:
‘Er is nog zoveel dat we niet begrijpen van de wereld onder onze voeten’, door Tine Hens in MO.be, 11 september 2021. [kopie] Trefwoorden #moederboom #mycorrhiza

Vrijdag 17 september 2021

Kees van Kooten

#gelezen #KeesVanKooten #interview
Kees van Kooten (80): We zijn een beetje doorgeslagen in keurigheid, interview door Stijn Fens in Trouw, 16 september 2021. [kopie]

“In de bloemlezing van eigen werk die Kees van Kooten samenstelde voor zijn tachtigste verjaardag, haalde hij ‘leugentjes om bestwil’ eruit. ‘Gaandeweg dacht ik: ik moet de lezer in vertrouwen nemen.’”

Zwammen zoeken

Verder heb ik vandaag geen hol uitgevoerd. Ja, de omwas. Half. En ook voor de tweede keer teruggegaan naar de Oude Warande om de zwammen op dunne boomstammen te zoeken en te fotograferen die KJ afgelopen zondag had gespot. (Het leken me een soort tonderzwammen.)

Niks gevonden

Maar weer heb ik ze niet gevonden. En ik was ook wéér m’n plattegrondje vergeten mee te nemen. Ik moet #KJ mailen en vragen of ze nog ongeveer precies weet waar die bomen stonden. Of vragen of ze een van haar foto’s van de zwammen wil opsturen. Hèhè, natuurlijk, in de exif van de foto’s staan de coördinaten.

Zondag 19 september 2021

Egel

De West-Europese egel, oftewel de Erinaceus europaeus in… Rotterdam-Overschie. In de tuin van J&L&M.

Leuk, maar ook een beetje sneu. In het najaar van 2020 installeerde J. namelijk vol goede moed een heus egelhuis in de tuin.

Geraadpleegde literatuur, toen:

Pindsvin (egel), Erinaceus europaeus

Geen egel

Maar… er kwam geen ene egel wonen, zelfs niet even wat eten.

We hebben toen op Waarneming.nl de waarnemingen van egels geraadpleegd. Egels bleken (toen) nooit zo ver westelijk te komen. Teleurgesteld heeft J. het egelhuis weer van de hand gedaan.

Toch een egel

Maar nu dus: onverwacht en nooit gedacht en onaangekondigd een egel in Overschie! En door de komst van de Erinaceus europaeus (m/v) heeft J_Beej haar eerste schreden gezet op Waarneming.nl – ook dat is gaaf.

Aanvulling in 2022

Steeds vaker zijn de egels verzwakt en zonder moeder, Louel de Jong, Trouw, 31 augustus 2022 [archive]

“Bij de Egelopvang Midden Nederland worden meer verzwakte en moederloze egels binnengebracht dan normaal. Oorzaak: de droogte. En dan is dit toch al de drukste periode van het jaar.”

Tot zover week 37-2021

Tux Walker in week 37-2021
Tux

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2021 – STATIONS | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven | WP-app | validator

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 36-2021 | week 37-2021 | week 38-2021 | … | week 34-2022 | week 35-2022

Plaats een reactie

veertien − 12 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.