Bijgewerkt op 2022-10-12 om 21:12:53 door Harrie
22 – 28 augustus 2022
Week 34-2022 met muziek van Peeve.
NB Zie je hieronder een wit vlak en geen playlist? Herlaad dan de pagina.
Peeve – Demo (2022)
- Het artikel (met bijbehorende muziek) The Best Punk on Bandcamp August 2022 eindigt met de band Peeve. De plaat hierboven is pas uit en heet Demo en is een demo, dus erg vreemd is het niet dat ik Peeve niet ook ergens anders kan vinden. (Ja, op F*c*book, maar daar kom ik liever niet.)
♬ ♫ ♪ ♯ ♯ ♬♯ ♬ ♬ ♫ ♪
Maandag 22 augustus 2022 – week 34-2022
Sporten
Marstempo
Vandaag voor het eerst sinds 4 weken mijn rondje van ongeveer 5 km gelopen. Dat werd ook wel hoog tijd, voelde ik aan mijn linkerkuit. Doorlopen en door de pijn (nou ja, viel mee) heen lopen. Als m’n kop nou meewerkt, kan het weer dagelijkse routine worden.
➻
China
Yangtze
De rivier Yangtze in China droogt op, NRC, foto’s, 22 augustus 2022 [ook op archive.today, met alle foto’s]
“In China zorgen recordtemperaturen voor droogte. Meerdere rivieren, waaronder de Yangtze, hebben een historisch laag waterpeil en staan op sommige plekken helemaal droog. Handel via scheepvaart ligt daardoor deels stil en energie kan nauwelijks opgewekt worden via het water. Naar verwachting blijven de komende weken hittegolven aanhouden in China en zal het waterpeil in de rivieren laag blijven staan.”
Indrukwekkende en verontrustende serie foto’s door diverse fotografen. Soms ook machtig mooi.
❦
Dinsdag 23 augustus 2022- week 34-2022
Poepduur
Piero Manzoni verkocht zijn poep alsof het goud was, Joke de Wolf, Trouw, 23 augustus 2022 [archive.today]
➻
Propaganda
Video: “Anne Morelli’s 10 principes van oorlogspropaganda”, via DeWereldMorgen.be.
➻
Klimaat
Droger en heter
Mediterranisering van Nederlandse flora, Leonie Tijsma & Baudewijn Odé, Nature Today, 23 augustus 2022 [ook in archive.today]
Toenemende droogte en hitte hebben grote gevolgen voor de flora in de Lage Landen. De beuk zucht en steunt, en laat zijn bladeren twee maanden te vroeg vallen. Veel eenjarige kruiden lachen zich een kriek en vullen de gaten op die in de grasvelden ontstaan.
❦
Woensdag 24 augustus 2022
Kapitalisme
Grote beursbedrijven geven aandeelhouders record aan bedrijfswinst, Dirk Waterval, Trouw, 24 augustus 2022 [archive.today] Over wie zich de surpluswaarde van de arbeid toe-eigenen.
➻
Winnetou
Het grote opperhoofd
Sturm der Entrüstung um zurückgezogene “Winnetou”-Bücher, Peter Helling, NDR.de, 24 augustus 2022
Als het klopt dat de eerste delen van de 50-delige serie in 1962 uitkwamen, dan was ik 10 of, waarschijnlijker, 11 toen ik eraan begon. Dus aan Karl May en z’n fantastische (in twee betekenissen) reisverhalen van onder anderen Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi. (Dat was gewoon Karl zelf, natuurlijk. :)
Linus/Nico Baken
Mijn vader (Linus toen hij nog broeder in een kloosterorde was, en [weer] Nico toen hij ‘m daar smeerde en een ‘gewone’ onderwijzer werd) nam voor mij een abonnement op de hele serie. Die werd uitgebracht met telkens – om de zoveel weken – twee delen.
Koosje
Vermoedelijk (weinig is zeker in dit heelal, en mijn jeugd is al helemaal een half zwart gat) werd Nico bij het bedenken van dit cadeau geïnspireerd door herinneringen aan Koosje, zijn in 1960 overleden vrouw, tevens mijn moeder. Ze was behalve onderwijzeres, plantenfreak en lieve moeder, ook akela geweest. Als akela bij de scouting, of hoe dat in Valkenswaard ook heette [opzoeken], gebruikte ze namen van dieren uit indianenverhalen [nog uitzoeken] en er is minstens 1 foto met daarop Koosje getooid met Indianentooi.
Ik ging “onder de welpen”
Die padvinderij, dat was iets wat voor m’n vader emotioneel heftig moet zijn geweest. Dat maak ik tenminste op uit zijn aanmelding van mij bij de welpen, ik denk ergens in 1961. Bij de tamelijk plechtige ceremonie tijdens welke ik een echte welp werd (uniform met veel groen en met maffe flosjes aan de kousen, er waren vlaggen, er werd gesalueerd, een toespraak gehouden, en zoal), stroomden de tranen over mijn vaders wangen. Ik zie het nog voor me. Nee, van die betraande wangen zijn geen foto’s, dus daar kan ik die herinnering niet van hebben.
Platte knoop
Tot hopman zou ik het overigens nooit hebben kunnen schoppen. En met al die vaardigheden die verworven zouden worden, ben ik niet veel verder gekomen dan het feilloos leggen van een platte knoop. (Ik geloof dat het de makkelijkste knoop is van allemaal.) Want… mijn vader ging op zoek naar een vrouw en vond er een in Amersfoort. Hij had haar ooit ontmoet op een meeting van de vakbond, vertelde hij. Het woord meeting kende ik daardoor al eerder dan het begrip geseculariseerde eschatologie. :-) Maar goed, einde oefening, voor mij. Mijn groene welpenpetje hing ik aan de wilgen.
Annie
Voortaan [wanneer precies?] gingen mijn vader en ik om het weekend met de trein naar Amersfoort, naar Annie in de Stephensonstraat 24 [check shag dubbelcheck!]. Ook naar mijn zussen trouwens, want Maria en Jannie woonden tijdelijk bij Annie. Tijdens de reis verslond ik natuurlijk menig hoofdstuk uit de Karl May Pockets, zoals de serie heette.
Herlezen
Het merendeel van de 50 boeken heb ik tweemaal gelezen, de eerste 12 (aan de titels te zien) drie keer. Als 11- en 12-jarig ventje heb ik daar onwijs veel van opgestoken.
O ja, voor ik het vergeet, ik kreeg (met Sinterklaas of zo) ook een Echt Winnetou-Schietgeweer! En de kolf daarvan was spierwit! Nondedju, wat was ik trots, en wat schoot ik met mijn Zilverbuks lekker alle boeven en andere vriendjes uit de buurt hartstikke dood. (Als dat niet vanzelf ging, riep ik gewoon: “Jij was dood, jij was dood!” Werkte perfect. Meestal.)
Heilig
Afstand doen van de pockets van Karl May was blijkbaar erg moeilijk voor mij. Ik heb ze in de jaren 70 allemaal mee naar Tilburg gesleept en ook telkens naar een andere kamer of huis. Pas 45 jaar daarna, toen ik rond 2015 in fases m’n huis leger ging (proberen te) maken, moesten ze eraan geloven. Dat was met pijn in het hart. Maar mijn aarzeling was onzinnig, want lezen zou ik ze nooit meer. Kennelijk waren ze bijna heilig.
Culturele toe-eigening?
Mij eerste reactie was: lazer toch, stel (te) woke gasten, toen ik vanmiddag het bovengenoemde Duitse artikel las. Later op de dag had ook de NOS er een bericht over: Indianenboeken van Winnetou uit de winkels gehaald na kritiek (24 augustus 2022). Ik zal proberen na te gaan hoe de oorspronkelijke bewoners van “Amerika” erover denken. Dat lijkt me belangrijker dan wat een stel woke bleekgezichten ervan vinden.
P.S. Later op de dag vond ik een artikel in de Neue Osnabrücker Zeitung, 22 augustus 2022: Karl-May-Experte: Winnetou-Buch unbedenklich, waarin Andreas Brenne zijn mening geeft. [ook op archive.org] (Samengevat en vrij vertaald: niks mis met Winnetou.)
Wie Winnetou, het grote opperhoofd uit had, verlangde vanzelf naar de volgende delen, Erik van den Berg, Volkskrant, 16 augustus 2019 [archive.today]
Voor de liefhebber: een site met informatie en veel afbeeldingen van boeken: Karl May, Sjouke van Essen. [ook op archive.today]
➻
Nieuwe Zijderoute
Geopolitiek
Met de titel De IJzeren Zijderoute heeft het FD een serie van 3 artikelen over de Nieuwe Zijderoute. Deel 3 moet nog komen.
Piraeus is dankzij Cosco een groeibriljant, maar de fanfare blijft weg, Han Dirk Hekking, Financieele Dagblad, 11 augustus 2022 [archive.today]
“Sinds het Chinese staatsbedrijf Cosco de haven van Piraeus grotendeels controleert, is de containeroverslag er flink gestegen en kreeg de Griekse economie een welkom zetje. Maar in de stad klinkt gemor. Over de dominantie van Cosco, over niet-ingeloste beloftes en over overlast.”
Servië hengelt naar spoormiljarden in geopolitiek spel met EU, China en Rusland, Han Dirk Hekking, Financieele Dagblad, 19 augustus 2022 [archive.today]
“Sinds het Chinese Cosco de Griekse haven Piraeus bestuurt, is de overslag daar flink gegroeid. De vracht moet steeds meer over rails haar weg naar Midden-Europa vinden. Maar Servië is een knelpunt in de route naar Boedapest.”
#China #Servië #Griekenland #EU #handel #geopolitiek #Rusland #spoorwegen
❦
Donderdag 25 augustus 2022
Nog meer China
Extreme droogte
In China vallen industrie en landbouw stil. ‘De goden geven ons geen regen’, Gijs Moes, Trouw, 25 augustus 2022 [archive.today]
❦
Zaterdag 27 augustus 2022- week 34-2022
Lino
Vanmiddag heb ik een onwijs mooie lino gekregen! Van de kunstenaar zelf!
➻
Lopen in week 34-2022
In week 34-2022 heb ik mijn route van 5 km gelopen op maandag, dinsdag, woensdag en vandaag. Niet slecht, al zeg ik het zelf.
❦
Zondag 28 augustus 2022
Taal
Brabants
Superbrabants
Jongeren creëren een nieuwe vorm van Brabants – of doen ze maar wat met hun dialect?, Berthold van Maris, NRC, 28 augustus 2022 [archive.today]
Over Kristel Doreleijers’ promotieonderzoek naar het Brabants van jongeren. Een opmerkelijke trend is de sociale functie van ‘hyperdialectisme’ zoals Doreleijers het noemt, bijvoorbeeld het gebruik van mannelijke lidwoorden bij vrouwelijke zelfstandige naamwoorden (‘unne oma’). Nog maffer is het verdubbelen van het lidwoord: ‘opa het unnenen auwen bruinen hond’. Met de bedoeling om extra Brabants te klinken. Superbrabants!
➻
Mossen
Natuur op de stoep: mossen, Ronald Flipphi, Nature Today, 28 augustus 2022 [archive.today]
Leuk artikeltje over het compartiment ‘mossen’ in de systeemtuin van de Leidse Hortus. Met in de hoofdrollen Levermos, Veenmos, Waterveenmos, Watervorkje, Topkapselmos en Ruig haarmos.
❦
Week 34-2022 loopt op haar laatste benen.
home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven
mail harrie@harriebaken.nl
dagboek (alle weken)
… | week 33-2022 | week 34-2022 | week 35-2022 | … | week 40-2022 | week 41-2022