Logboek bij harriebaken.nl | html | css | WP

Bijgewerkt op 2022-07-28 om 00:14:05 door Harrie

Logboek | harriebaken.nl

In dit logboek houd ik (onregelmatig) de voortgang bij van harriebaken.nl. Met de nodige problemen die ik ondervind natuurlijk, maar hopelijk ook oplossingen. Ik begin met een lijstje van het gereedschap dat ik gebruik.

Daarna volgen mijn ervaringen met WordPress en aanverwante software, plug-ins bijvoorbeeld. Ook een beetje css (cascading style sheets) en html5 erbij en af en toe wat over mijn avonturen met de hostingprovider bij wie mijn VPS draait (met Apache en nginx). Ook aandacht voor de vraag hoe je onafhankelijk kunt worden en blijven van monopolies als Google.

Handige websites – gereedschap – tools

Sites om steeds bij de hand te hebben

  • Web Developer – een add-on met allerlei gereedschap, geschreven door Chris Pederick. Web Developer is beschikbaar voor bijna alle webbrowsers en zonder overdrijving een onmisbaar Zwitsers zakmes voor websitebouwers.
  • RGB Colors (WDG Group) – lijst met RGB-kleuren, antiek en beknopt (maar handig). Deze webpagina gebruik ik al vanaf pakweg 1999 voor RGB-kleuren (web colors).
  • html5 Doctor met onder meer een handige lijst van html5-elementen plus uitleg
  • HTML Symbols, Entities and ASCII Character Codes, zeer uitgebreide lijst
  • Lijsten met speciale tekens in html van het W3C
  • Html-entity’s – uitgebreide lijsten
  • Lorem Ipsum-generator – voor automatisch gegenereerde bladvulling met potjeslatijn – zie een toelichting op Lorem ipsum op Wikipedia (NL)
  • Web technology for developers – MDN, Mozilla, html, css, JavaScript, svg (Scalable Vector Graphics, Wikipedia Duitstalig en Nederlandstalig)
  • Wayback Machine van het Internet Archiveruim 411 miljard (2020-02-16) opgeslagen webpagina’s. Zie ook de 2 volgende punten.
  • 6 Ways to Save Pages in the Wayback Machine – tips voor het gebruik van de WayBack Machine
    NB Het hele archive.org is vaak traag, maar het subdomein blog.archive.org is zult en geeft soms niet eens op tijd antwoord (time-out). Maar al hapert archive.org vaak, het is een geweldig archief. Met een plug-in kun je in de meeste webbrowsers een kopie maken van een webpagina. Dat werkt niet wanneer de website in kwestie het verbiedt of wanneer er fatal errors optreden. Dat is natuurlijk allebei frustrerend.
    En dan zijn er ook nog bedrijven die door amateurisme óf met opzet de WayBack Machine dwarszitten met een cookiewall, soms bijna paginagroot. Veel niet zo sympathieke kranten doen dat.
  • Een goed alternatief voor de hiervoor genoemde pagina met tips is Save Pages in the WayBack Machine. (Die pagina komt ook van een van hun subdomeinen, namelijk help.archive.org, maar dat subdomein doet tenminste een beetje normaal.
  • WebPagetest – maak daar een account aan en meet de laadtijd/snelheid, compressie, caching van je webpagina’s. De gedetailleerde rapporten kun je opslaan en downloaden om nieuwe resultaten te vergelijken met eerdere. Of met die van andere sites. Ze zijn in het formaat van een ‘HTTP Archive‘ en hebben de extensie har – ongelogen waar.
    Verderop op deze pagina beweer ik God 2.0 buiten de deur te willen houden. Daarmee ga ik nu al de mist in. Op de volgende video op YouTube (dat van Google / Alphabet Inc. is) behandelen 2 Google-arbeiders uitgebreid de snelheid/laadtijd van websites. Dat doen ze aan de hand van een har-bestand: Make The Web Fast – The HAR Show: Capturing and Analyzing performance data with HTTP Archive format.
    Welke webbrowser daarbij de hoofdrol speelt, kun je wel raden. Inderdaad Chrome heet voluit Google Chrome. Die browser zou je daarom in het belang van je privacy niet moeten gebruiken.
  • Validator.nu – voor html5. Super de luxe! Hij geeft je (na het aanvinken van de betreffende ‘options‘) ook een overzicht van afbeeldingen en hun textual alternatives én een schematische weergave van je paginastructuur (waar je al gauw fouten in hebt zitten).

WordPress, handig cms, soms ook lastig

Het onder de knie krijgen van WordPress heb ik onderschat. Het heeft me veel tijd gekost. Vooral vanaf versie 5 heeft het maken van pagina’s of berichten weinig meer te maken met het direct invoeren van (html)-code. Dat is jammer, want die ken ik uit m’n kop.

Je kunt de html nog steeds bewerken, maar dat is riskant. Bij mij althans heeft het nogal eens geleid tot rampen en tijdverlies. Een soort WYSIWYG-editor is nu het belangrijkste gereedschap. Daarom overweeg ik weleens over te stappen op een ander contentmanagementsysteem, bijvoorbeeld CMS Bootstrap.

Maar liever toch eerst dat verrekte WordPress zien te temmen. Mezelf kennende, ga ik WP na een hoop hoofdbrekens waarschijnlijk nog tof vinden ook. Door een beetje vreemde – soms ook misplaatste – loyaliteit aan de dingen waar ik op den duur aan gewend raak. Of zoiets. Het is een moeilijk uit te leggen stoornis die zowel vervelende als toffe kanten heeft.

God 2.0

Bij het bedwingen van WordPress heb ik een paar extra doelen. Targets, zeg maar.

Allereerst natuurlijk: uit de tentakels blijven van het beruchte bedrijf God 2.0 (onderdeel van Alphabet Inc.), oorspronkelijk vooral bekend door zijn zoekmachine én zijn motto “Don’t be evil“. Ja, echt. En 20 jaar geleden gelóófde men dat zelfs.

Haha, wat stonk men daar dus massaal in. Ook ikzelf werd subiet een van de gratis reclamezenders. Tegen m’n huisarts zei ik, zo rond 2000: “Maar Leo toch, zoek je nog met Altavista? Probeer Google eens, véél beter!” Zo, weer een Google-fan erbij.

Van God 2.0 los? Ja, graag.

  • Onafhankelijk worden en blijven van Google is op de lange termijn alleen al praktisch! Wat dacht je dat het aan tijd en energie kost wanneer het megalomane G. weer eens besluit een service op te doeken?
    Overdrijf ik? Neen, ik overdrijf niet. Bekijk het enorme overzicht van apps, diensten en hardware die tot nu toe have been… Killed by Google.
  • Het verzet groeit tegen de dataroof en de surveillance door Big Tech (met Amazon, Apple, Google, Facebook & Microsoft als de 5 grootste monstrums).
    Alleen al voor je privacy is het de moeite waard regelmatig het aanbod van alternatieven te bekijken. Voor Google vind je er een boel op Alternatives to Google Products, met tips en voor- en nadelen van de alternatieven voor Gmail, Google Search, Google Chrome enzovoort.
  • Betere browsers dan Google Chrome zijn er gelukkig genoeg. Mozilla Firefox rules op bijna alle fronten, wat mij betreft. Opera is voor bepaalde opdrachten de beste. Google Search – dat is een lastig probleem. Het is een privacymonster, maar technisch is het de beste zoekmachine. Steeds meer mensen gebruiken weliswaar DuckDuckGo, maar die is nog niet goed genoeg om het monopolie van G. te kunnen breken. Dan hebben we nog de mail. Wat mensen zien in Gmail, is me een raadsel. Die ‘service’ leest godbetert je mail! De controle over de hersens van De Mensen is al zover, dat veel mensen serieus denken dat je een Gmail-account moet hebben om een Google-account aan te vragen. Je kunt gewoon een Google-account aanmaken met een mailadres dat je al had. Een mailprovider die werkt met opensourcesoftware en zeer veilig is, is ProtonMail.
  • Zelf heb ik al wat vooruitgang geboekt door de zes websites die ik onderhoud te ontdoen van Google Analytics (jazeker, ook mijn commerciële site tekstbaken.nl). Verder door geen fonts (lettertypes) meer op te halen van de servers van Google en door de webbrowser Google Chrome uitsluitend nog te gebruiken om mee te testen.
    Maar ik ben er nog lang niet. Op mijn Fairphone 3 draait nog steeds Google’s Linux Android, voor sommige soorten zoekopdrachten is DuckDuckGo nog niet efficiënt genoeg en Google Search Console kan ik niet missen voor het snel vindbaar maken van nieuwe of bewerkte webpagina’s. (Er is ook Bing Webmaster Tools, maar zoals de meeste spullen van Microsoft is het om te janken. Dat bedrijf maakt werkelijk uitsluitend rotzooi, afgezien van de wel leuke, simpele lichtgrijze toetsenborden. Die kosten anderhalf tientje of zo.

Zuckerberg

Ik hoop dat ik m’n sites vrij kan houden van alle troep van Zuckerberg. Hij is momenteel met zijn spionagegereedschapskist de kampioen van het surveillancekapitalisme. Zijn spyware kent iedereen. Helaas gebruikt ook bijna iedereen dat spul.

Automattic

Het liefst wil ik ook onafhankelijk worden van Automattic Inc., een opdringerig bedrijf met monopolistische neigingen.

Dat is niet gemakkelijk, want Automattic heeft niet alleen WordPress.com in handen, maar maakt ook handige hulpmiddelen. Gravatar en Akismet bijvoorbeeld. Gelukkig zijn voor de meeste andere Automattic-onderdelen alternatieven voorhanden.

VaultPress

Vaultpress is software om back-ups te (laten) maken van je WordPress-site. Het is een onderdeel geworden van Jetpack (’t heeft [nu, 2020-04-16] geen eigen Wikipediapagina). Jetpack op zijn beurt is eigendom van… Automattic.

Van je site moet je tijdig back-ups maken. Ooit komt het moment dat je gave website plotsklaps ‘door onverklaarbare dingen’ kapot is, er niet meer uitziet, of gehackt is, of gewoon weg.

De plug-in Vaultpress (voor back-ups) draaide op harriebaken.nl omdat ik Jetpack gebruik(te). Vaultpress heb ik verwijderd en ik zoek nu een andere plug-in voor back-ups. De pagina door Adelina Tuca (met een enorme titel die 10 relevante keywords bevat) geeft een recent overzicht van de alternatieven:

Best WordPress Backup Restore Plugin: VaultPress vs BlogVault vs UpdraftPlus vs BackupBuddy vs CodeGuard

Mijn keuze is gevallen op UpdraftPlus. Zie voor de voors en tegens het schema op de bovengenoemde pagina van Adelina Tuca.

In dit geval gaf de prijs de doorslag. Ik begin namelijk stilaan een afkeer te krijgen van het telkens maar weer betalen van 5 à 20 dollar per maand voor de zoveelste plug-in die je “eigenlijk toch wel nodig hebt”. En dat dan telkens voor een cms dat zélf gratis is en onderhouden wordt door de community van wordpress.org. (Wees op je hoede voor wordpress.com.)

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | logboek | archieven | WP-app | validator | harrie@harriebaken.nl | dagboek

Plaats een reactie

1 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.