Bijgewerkt op 2022-07-27 om 23:53:37 door Harrie
Lustwarande 2016 – Luster
Caroline Coolen
Mijn foto’s van Chum, het werk van Caroline Coolen (België) op Luster, heb ik gelukkig teruggevonden. Ik vond/vind het een intrigerende witte wigwam van porseleinen berkenbast, vol met erin gekerfde teksten.
Materiaal: porselein, rvs, rookmachine.
De foto’s van Chum op haar eigen site zijn veel beter dan die van mij. Met ook betere close-ups, bijvoorbeeld een van het gedicht ‘Marenka‘.
Vlag
Een beeld uit 2010 is haar Vlag voor ‘Nieuwe Monumenten’, een tentoonstelling in Middelheim (bij Antwerpen).
Op de video legt Caroline Coolen uit hoe ze voor Vlag te werk ging en beschrijft ze haar ideeën bij Vlag.
De volgende, bijzonder leuke pagina over Chum ontdekte ik pas eind 2020: Geheimen in berk en porselein: ‘Chum’ van Caroline Coolen. (2017)
In een kort interview komt Caroline Coolen aan het woord over haar werk, over Siberië, berken, berkenbast, porselein en natuurlijk over Chum, dat ik overigens steeds mooier vind. Het was ook te zien op de tentoonstelling sol perturbé: Caroline Coolen in The White House Gallery (in Lovenjoel, bij Tienen).
Berk
Uit het bovengenoemde interview volgt een citaat dat mij als florafreak, bomenboomer en berkenaanbidder erg aanspreekt:
“Ik kon in dit werk heel wat van mijn interesses bundelen. Zo vormt de berk een terugkerend onderwerp in mijn werk, ook in mijn tekeningen.
Die boomsoort staat voor mij symbool voor een ongewenst element. Berk is pioniersvegetatie en ontwikkelt zich snel op kale en lege plekken.
Veel mensen beschouwen het als een vorm van onkruid. Die interesse voor onderwerpen uit de marge vind je ook terug in mijn beelden met straathonden of in de symboliek van de distels waar ik op dit moment rond werk.”
Op 8 april 2022 had Wikipedia nog geen pagina over Caroline Coolen.
— – –
Daniel Dewar & Grégory Gicquel
Het duo Daniel Dewar & Grégory Gicquel in het musée Rodin (expo ‘La jeune Sculpture’ 2014)
Op Wikipedia hebben Daniel Dewar (VK) en Grégory Gicquel (FR) nog geen pagina, ook niet ieder apart [2020-12-24].
— – –
Alexandra Engelfriet
Bekijk vooral ook de site van Alexandra Engelfriet (NL). Trek gerust een hele middag uit voor alle projecten daar.
Op Wikipedia heeft Alexandra Engelfriet nog geen pagina [2021-01-03]. Maar via de Wikipediapagina over Carrie de Swaan, wier grafsteen werd ontworpen door Engelfriet, vond ik wel weer een video. Eentje gemaakt in 2006 door de genoemde Carrie de Swaan en getiteld Ceramics 1.
— – –
Guido Geelen
Buizen
In het mooiste stuk beukenbos van de Oude Warande heeft Guido Geelen zijn grote en bijzonder mooie cilinders geplaatst. Wat mij betreft blijven ze daar voor altijd staan.
In De Pont
Guido Geelen (NL) in museum De Pont, Tilburg (plus kopie, want op de site van De Pont krijgen pagina’s weleens zomaar een ander adres.)
Op Wikipedia heeft Guido Geelen een Nederlands- en een Engelstalige pagina [2021-01-04] .
— – –
Cameron Jamie
Op de tentoonstelling Luster, Clay in Sculpture Today (2016) stond het werk van Cameron Jamie (VS) in de vijver. (Daar loop je in of omheen als je vanaf de “rotonde”, met de Grotto, westwaarts loopt, naar de Zwartvenseweg.)
Op de foto’s zie je het duo Titania C. [roze] en STAXX FLORA MARIA [blauw]. Materiaal: gebakken klei en glazuur.
Galerie Kamel Mennour (Parijs) heeft een uitgebreide afdeling met werk van Cameron Jamie.
Melvins
Op Wikipedia heeft Cameron Jamie een Duitstalige pagina. Daar las ik dat de rockband (The) Melvins muziek heeft geschreven voor films van Cameron Jamie, en dat Jamie op zijn beurt vaak de optredens van de Melvins bezoekt. (Kom ik nog op terug, want: Melvins Rule – You Do Not.)
P.S. Hieronder het recente (2021) album I Fuck Around, een hommage van de Melvins aan The Beach Boys.
Om de player niet te laten stoppen als je een link opent, gaan alle links open in een nieuwe tab of venster.
Keiji Haino
Ook Keiji Haino heeft muziek voor Cameron Jami geschreven. Dus hup, van Keiji Haino met Sumac een album uit 2018 met de lange titel: Even for just the briefest moment / Keep charging this “expiation” / Plug in to making it slightly better.
Cameron Jamie heeft zoals gezegd op Wikipedia een Duitstalige pagina.
— – –
Markus Karstieß
Ook in het archief van Lustwarande.org vind je foto’s van Der Goldtümpel van Markus Karstieß.
Op Wikipedia heeft Markus Karstieß een Duits- en een Franstalige pagina [2021-01-04].
— – –
Marien Schouten
Info over Marien Schouten (NL) op de site van kunsthandel Capriolus Contemporary Ceramics. (Mét ‘Slang’ in de Groene Kamer.)
In museum De Pont is ‘Slang‘ eventjes uit de Groene Kamer ontsnapt. (Maar de naam van het werk van Marien Schouten op Clay in Sculpture Today brengt me sowieso al van m’n stuk: ‘Green Room’…)
Grote Groene kop
Om de verwarring nog groter te maken, is hier en daar de titel van het beeld (of toch naaste familie ervan) Grote groene kop (2013), bijvoorbeeld in het Kröller-Müller Museum.
In 2009 stonden enkele van zulke koppen in Galerie Paul Andriesse, meldde de NRC van 14 augustus 2009. (archive.today & archive.org) Zie ook galerie Paul Andriesse zelf, voor enkele verwante koppen.
1 mei 2012 in museum De Pont
In 2012 was in De Pont de groene kamer van Marien Schouten niet leeg.
Integendeel! Op een sokkel stond het groene wezen (slang? Rudi Fuchs dacht meer aan een kikker) en ‘s middags op 1 mei kon ik in die groene kamer zelfs een supersnelle Max fotograferen.
Uiteraard vind je ook op Lustwarande.org foto’s van Green Room van Marien Schouten, en wel zoals het werk te zien was op Lustwarande 2016.
Over De Pont gesproken: daar hebben ze een pagina met een YouTube-video waarop Marien Schouten zijn werk op Lustwarande 2016 toelicht in… de Groene Kamer. (En nu maar hopen dat de adressen van pagina’s van De Pont ophouden met veranderen.)
Rudi Fuchs over het werk van Marien Schouten
In het onbenoembare, De Groene Amsterdammer, 12 augustus 2009 (Over de bovengenoemde koppen [slang? kikker?] in galerie Paul Andriesse)
Bobbelbomen – De Groene Amsterdammer,13 juli 2011. Het schilderij dat Fuchs in zijn artikeltje noemt en er niet (meer?) bij wordt afgebeeld, is Namen verdwijnen (1999), van Marien Schouten.
De Volkskrant, 1996
Wat is er mis met ontroering? volgens Marien Schouten, een achtergrondartikel door Judith Koelemeijer. Het is van 6 september 1996, maar de Volkskrant is zo ongelooflijk kleinzielig of zieltogend dat het nog steeds “exclusief voor abonnees” is. (Eigenlijk. ;-)
Er is nog geen Wikipediapagina over Marien Schouten. [2021-04-25]
— – –
Johan Tahon
Als in de zomer van 2016 deze foto van Apollon van Johan Tahon (België) (ook al) mislukt was, had ik er geen een gehad.
Natuurlijk zijn er ook beelden van Johan Tahon voor Lustwarande 2016 (en 2004) op Lustwarande.org
— – –
Gert & Uwe Tobias
Het beeld Untitled van Gert & Uwe Tobias op Lustwarande.org
Gert & Uwe Tobias (Duitsland) op Wikipedia
— – –
Geen foto’s van…
Van Jesse Wine (VK) stond langs een van de brede beukenlanen een grote totempaal, genaamd Let me entertain you (2015). In 2020/2021 is er van hem in galerie SculptureCenter in New York de tentoonstelling Imperfect List.
Het werk van Anne Wenzel (Duitsland) op deze Lustwarande heette Under Construction (Fuck your Morals). Hollandse Meesters heeft een pagina met een portret van Anne Wenzel door Marc Schmidt, inclusief een video uit 2017.
Op de pagina “Anne Wenzel: Re-defining Balance” van Gallery Viewer vind je een indrukwekkend videoverslag (YouTube/Google, 22 min.) van de constructie en plaatsing in 2016 van de fontein in het gerechtsgebouw in Zwolle.
Op Wikipedia heeft Wenzel een Nederlandstalige en een Duitstalige pagina.
2021 – Anne Wenzel maakt het werk van Francis Bacon na van klei, interview door Thomas van Huut, NRC 31 maart 2021. (Kopie op archive.org, ook op archive.today)
Ik hoop dat ik mijn 2 missers een beetje heb goedgemaakt. En gelukkig staan ook elders op het web veel foto’s van Lustwarande 2016. Dat is een groot verschil met de tentoonstellingen van een jaar of 10 eerder, bijvoorbeeld Disorientation, in 2004. Sommige werken van toen zijn moeilijk online te vinden.
❦
Recensies, aankondigingen
- Sculpture vs. Nature, door Tyrell Kuipers, mistermotley.nl, 28 oktober 2016
- Moeder fucking aarde, review door Dominiek Ruyters op Metropolis M, 22 oktober 2016
- Wandelen langs grenzen van keramiek, Lucette ter Borg in NRC, 18 oktober 2016 (ook op archive.org)
- Luster @ De Oude Warande, Tilburg, door Niels Post, trendbeheer.nl, 14 oktober 2016
℘
home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archiveren | validator | harrie@harriebaken.nl | dagboek